fredag 23 maj 2014

Att fälla ett vårdträd

Kan man våga sig på att fälla ett träd som påstås vara ett vårdträd planterat drygt 50 år tidigare? Innnebär det att hela huset kommer att rasa sönder och samman, att trädgården invaderas av gräshoppor eller att en meteorit kommer att landa mitt i härligheten?

På vår tomt fanns ett stort lärkträd som tog upp i princip hela den yta som skulle kunna vara öppen på tomten. Det var inget vackert träd i sig och dessutom helt felplacerat. Det skymde solen på dagen och skräpade ner både gräsmatta och terass. När det sedan dessutom skymde signalen till parabolen (i-landsproblem!) kom nådastöten.



 
Nu är detta träd ett minne blott. Det är ju lite nervigt att fälla stora träd, inte så mycket man kan göra åt det när det väl är nere. Därför var det lite med bävan vi såg arboristerna klättra uppför trädstammen och kapa gren efter gren.


 
Tre man slet med att såga grenar, fälla stammen och kapa ner allting till mindre bitar.




Nästa vecka kommer de tillbaka för att fräsa bort stubben och sedan börjar planeringen av den nya trädgården. Idag är det bara ett vildvuxet sammelsurium av olika växter, så vi har verkligen fått något att bita i. Här passar det absolut inte med någon mormorsträdgård, snarare något relativt strikt och givetvis lättskött. Trädgården sluttar ganska mycket varför en snygg terassering kan vara ett alternativ. Kanske något i stil med detta!


En stor härlig bok behåller vi. Visserligen skuggar den för kvällssolen, men vissa träd måste bara få finnas kvar!

 
Förhoppningsvis återkommer jag med inlägg om fortgående renovering av huset, inte med sammanrasande hus, gräshoppsinvation eller kraschade meteoriter!

Hörs!
Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar